Proti USA nastúpi Slovensko opäť so Staňom, v tretej lajne Bartek

13.05.2013 Celý región

Helisnki 13. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti nastúpia na posledný zápas skupinovej fázy na 77. MS v bránke opäť s Rastislavom Staňom. Chrbát mu bude kryť po prvý raz Július Hudáček, ktorý bol doteraz v pozícii trojky.

Tréner Vladimír Vůjtek spravil aj ďalšiu zmenu v zostave. V treťom útoku sa popri Miroslavovi Šatanovi a Petrovi Ölveckom predstaví Martin Bartek. Libor Hudáček bude pripravený ako trinásty útočník.

"Nastúpi všetkých sedem obrancov, ktorých máme, keďže po treste sa vrátil Branislav Mezei," prezradil ďalej. Do zápasu definitívne nezasiahne ôsmy bek Marek Ďaloga, ktorého vyradilo z hry zranenie ramena.

Branislav Mezei nenastúil v súboji s Ruskom po rozhodnutí disciplinárnej komisie, ktorá posúdila jeho zákrok proti rakúskemu útočníkovi Davidovi Schullerovi za nedovolený. O tom, že sa previnil voči pravidlám sa dozvedel až na druhý deň po zápase, ktorý slovenskí reprezentanti prehrali 1:2 po sn. "Ten faul som videl až ráno, keď si ma zavolali na disciplinárnu komisiu. Nemyslel som si, že som ho zasiahol lakťom, zistil som to až na videu, no nebolo to úmyselné. Je to ich robota. Chcel som hrať a nechcel som byť mimo, no oni tak rozhodli a ja som s tým už nemohol nič spraviť," povedal tridsaťdvaročný obranca. Nepomohlo ani vysvetľovanie pred disciplinárnou komisiou. "Boli tam traja ľudia z Fínska a dvaja zo Švédska a rozoberali to prostredníctvom kamier. Išlo o to, aby som vysvetlil tú situáciu z môjho pohľadu. Vypočuli si ma a potom rozhodli, že mám dištanc na jeden zápas."

V súboji s USA už bude trénerom opäť k dispozícii a je rozhodnutý zabojovať o dobrý výsledok. "Stále je o čo hrať, chcem zvíťaziť. Poznáme našu situáciu a nemáme to v rukách. Každý si to tak sám pre seba pozrel, no ešte sme to spolu nerozoberali. My sa hlavne musíme sústrediť na náš zápas," pokračoval Mezei, ktorý od Američanov nečakal na šampionáte také dobré výkony. "Som trošku prekvapený z ich výsledkov. Nemyslel som si, že majú až také dobré mužstvo. Zatiaľ hrajú veľmi dobre. Uvidíme, čo predvedú zajtra," dodal.

Libor Hudáček je vyčerpaný

Šampionát odštartoval dobrými výkonmi a hneď v prvom zápase proti Francúzsku zaznamenal gól a asistenciu. Libor Hudáček patril v úvode turnaja k najaktívnejším hráčom slovenského výberu, no postupe sa mu darilo čoraz menej. "Sám na sebe cítim, že som vyšťavený. Neviem presne, čím to je," povedal dvadsaťdvaročný útočník, ktorý má za sebou vydarenú sezónu v Slovane Bratislava, keď v 48 zápasoch prestížnej KHL strelil jedenásť gólov a pridal deväť asistencií. Jej záverečná časť mu však nevychádza podľa predstáv. "Nemal som také dobré leto ako vlani. Kvôli zraneniam a chorobám som sa cez sezónu tak dobre nepripravil. Dúfam, že teraz to bude lepšie a v letnej príprave sa budem môcť stopercentne nachystať na ďalšiu sezónu," pokračoval.

V poslednom skupinovom zápase Slovákov proti USA ho na ľavom krídle tretieho útoku vystrieda Martin Bartek. Hudáček tak bude na striedačke pripravený ako trinásty útočník. "Budem chalanom držať palce a dúfam, že už konečne prelomíme tú streleckú smolu a dáme zopár gólov. Najlepšie viac ako Američania," dodal.

Slovákov čaká v utorok o 11.15 SELČ duel o všetko, v ktorom môžu získať postup do štvrťfinále, no stále im hrozí i vypadnutie z elitnej kategórie šampionátu.

Slováci majú po troch prehrách v rade na konte stále len sedem bodov a postup už nemajú vo svojich rukách. Ani prípadné víťazstvo za tri body proti Američanom nemusí znamenať účasť vo vyraďovacej fáze.

"Sme radi, že chalani chcú podať dobrý výkon aj v poslednom zápase. Neviem, ako sa vyvinú ostatné stretnutia a nebudeme to vedieť ani po našom, takže do toho musíme dať naozaj všetko, aby sme potom neľutovali, že sme ten duel iba nejako odchodili a nepobili sme sa o tri body," pokračoval Vůjtek.

Proti Američanom chcú slovenskí reprezentanti odštartovať zo zabezpečenej obrany a vyrážať do rýchlych protiútokov. "Hrajú také postupné útoky, často nahadzujú puky do tretiny. Myslím si, že pri húževnatej hre a dobrom korčuľovaní by sme mohli mať šancu na úspech," dodal hlavný tréner.

Zostavy:

Slovensko: Staňa (J. Hudáček) - Sekera, Mezei, Sersen, Mihálik, Jurčina, Vydarený, Švarný - Radivojevič, Surový, Kopecký - Miklík, Kukumberg, Záborský - Šatan, Ölvecký, Bartek - Haščák, Bližňák, Daňo - L. Hudáček

USA: Gibson (Bishop) - Carle, Faulk, Johnson, Hunwick, Petry, C. Butler, McBain - Moss, Šťastný, Smith - B. Butler, LeBlanc, Stapleton - Gionta, Thompson, Carter - Palushaj, Bjugstad, Kristo - Galchenyuk, Oshie
 

Vyberte región